TRE® (Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises)
TRE on Dr. David Berceli kehittämä menetelmä, joka perustuu kehon luonnolliseen kykyyn vapauttaa jännitystä ja traumoja. TRE:n taustalla on ymmärrys siitä, että stressi ja trauma voivat varastoitua kehoon, aiheuttaen fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. TRE-harjoitusten avulla käynnistetään kehon luonnollinen palautumismekanismi, joka purkaa kehon jännitystiloja.
Puolustautumisen ja suojautumisen reaktiot stressaavissa tilanteissa ovat kehomme automaattisia mekanismeja. Stressitason noustessa keho voi luontaisesti vapauttaa ylimääräisen latauksen värisemällä tai tärisemällä. TRE®-menetelmä pohjautuu tähän mekanismiin. TRE-ohjauksessa asetutaan turvallisesti tämän fysiologisen mekanismin äärelle.
TRE-harjoitus keskittyy lantionseudun lihasten, kuten lannelihasten aktivointiin. Nämä ns. pelkolihakset pitävät huolta kyvystämme suojautua tai paeta uhkaavasta tilanteesta. Lannelihakset vastaavat automaattisista reaktioista, esimerkiksi: läheltä piti -tilanne liikenteessä saa kehomme vaistomaisesti vetäytymään kasaan, lannelihakset supistuvat automaattisesti – reaktion tarkoitus on suojella elintärkeitä sisäelimiä tai saatamme tuntea uhkaavassa vuorovaikutustilanteessa impulssin "jalat alle, pakoon ja äkkiä" – lonkankoukistajat ovat valmiina juoksuun.
TRE voi ajan saatossa auttaa viemään loppuun kesken jääneitä puolustautumisen, suojautumisen, jähmettymisen tai lamaantumisen reaktioita. Tämä kehon tason prosessi ei kuitenkaan tarkoita, että vaikeat kokemukset tulisivat mielen tasolla hoidetuiksi. Traumaattiset kokemukset vaativat myös tiedollista ja mielellistä purkamista ammattilaisen kanssa.
TRE:n juuret ulottuvat kehopsykoterapioiden pitkään jatkumoon.
TRE-harjoitus etenee yksinkertaisista lämmittävistä ja venyttävistä liikkeistä aktiiviseen lepoasentoon, jolloin lämmittelyliikkeiden virittämä värinä tai tärinä lähtee liikkeelle kehon painopistekeskuksesta lantion alueelta. Kokemuksen tulisi olla miellyttävä ja rentouttava. Tärinän tai värinän ilmeneminen on hyvin yksilöllistä, oleellista on havainnoida kehoa arvottamatta omaa liikettä tai liikkumattomuutta. Toisinaan, erityisesti alussa, voidaan tarvita vahvaa säätelyä, että harjoitus ei muotoudu liian intensiiviseksi fyysisesti tai psyykkisesti, jolloin kokemuksesta voisi tulla epämiellyttävä. TRE-harjoitus päättyy lepoon ja sen jälkeiseen sanalliseen reflektointiin. Ohjatussa TRE:ssä reflektointi tapahtuu vuorovaikutuksessa TRE®-ohjaajaan ja itsehoidollisesti käytettynä reflektointi voi olla tuntemusten, aistimusten ja esiintyneiden liikehdintöjen ylös kirjaamista. Reflektointi auttaa jäsentämään kehollista kokemusta ja keho- ja itsetietoisuuden on mahdollista tämän avulla syvetä.
TRE-menetelmässä, ensimmäiset kerrat ovat tutustumista, miten keho ja mieli suhtautuu uuteen elementtiin: tuntuuko turvalliselta, pystynhän varmuudella itse säätelemään tapahtumaa. TRE harjoituksessa; tärinän, turvallisuuden tunteen ja itsesäätelyn tullessa tutummaksi omaan kehoon ja harjoitukseen voi luottaa yhä syvemmin ja tärinän voi antaa edetä hiljalleen läpi koko kehon. Usein tähän on hyvä varata aikaa useampi kuukausi. Kuten kaikissa kehollisissa menetelmissä, TRE:ssä keskeistä on turvallisuus; muun muassa sietoikkunan käsite ja "TRE-liikennevalot" käydään asiakkaan kanssa läpi ennen TRE:n aloittamista. Tärinämekanismin ohella vähintään yhtä tärkeänä osana TRE-harjoitusta on itsesäätelyn oppiminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että koko harjoituksen ajan keho-mielen utelias havainnointi ja tarvittaessa harjoituksen keskeyttäminen on mahdollista. Harjoituksen intensiteettiä säädellään hetki hetkeltä, "katharttisia paikaltapoistumisia" TRE:ssä ei harrasteta, ne ovat toipumisen esteenä – kognitio, etuotsalohko ei pysy kokemuksen jäsentämisessä mukana. Silloin toipumisprosessi ei pääse etenemään, koska tärkeä osatekijä puuttuu.
Keholliset menetelmät, TRE mukaan lukien ovat varsin vaikuttavia, sen vuoksi on tärkeää tietää, miksi ja miten on TRE-harjoitusta tekemässä, ettei harjoitus tee omaa oloa tukalammaksi. Itsehoidollisena menetelmänä TRE sopii ihmisille, joiden fyysinen ja psyykkinen terveydentila on normaali ja vakaa. Suosituksena on, että menetelmään tutustutaan sertifioidun TRE®-ohjaajan avustuksella, joko yksilöohjauksessa tai aloituskurssilla.
On tärkeää huomioida, että TRE ei sovi kaikille. Sitä ei suositella esimerkiksi sydäninfarktin tai syöpäleikkauksen tai -diagnoosin jälkeen tai epilepsiaa sairastaville. Mikäli taustalla on vakavia traumakokemuksia, traumaattista stressihäiriötä (PTSD), masennusta, ahdistusoireita, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, paniikkihäiriötä, psykoositaipumusta tai skitsofreniaa, silloin tarkka arviointi siitä, onko TRE mahdollinen, käydään aina sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
TRE:n etuna on sen helposti lähestyttävä luonne; se voidaan toteuttaa yksin tai ryhmässä, ja se ei vaadi aikaisempaa kokemusta.